Sari la conținut

Smithson Tennant

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Smithson Tennant
Date personale
Născut[2][3] Modificați la Wikidata
Selby, Anglia, Regatul Marii Britanii[4] Modificați la Wikidata
Decedat (53 de ani)[3] Modificați la Wikidata
Boulogne-sur-Mer, Nord-Pas-de-Calais, Franța Modificați la Wikidata
Cauza decesuluimoarte accidentală[*] (cancer) Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Ocupațiechimist Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniuchimie  Modificați la Wikidata
InstituțieUniversitatea Cambridge  Modificați la Wikidata
Alma MaterUniversitatea din Edinburgh
Christ's College, Cambridge
Beverley Grammar School[*][[Beverley Grammar School (school in East Riding of Yorkshire, UK)|​]]  Modificați la Wikidata
OrganizațiiSocietatea Regală din Londra  Modificați la Wikidata
PremiiMembru al Societății Regale[*]
Medalia Copley ()[1]  Modificați la Wikidata

Smithson Tennant (n. , Selby, Anglia, Regatul Marii Britanii – d. , Boulogne-sur-Mer, Nord-Pas-de-Calais, Franța) a fost un chimist englez.

Tennant este cunoscut pentru descoperirea elementelor iridiu și osmiu, pe care le-a pus în evidență (în 1803) în reziduurile lichide rezultate din prelucrarea de minereuri de platină. A contribuit, de asemenea, la identificarea diamantului și a cărbunelui. Mineralul tennantit îi poartă numele.

Tennant s-a născut în Selby, Yorkshire. Tatăl său a fost Calvert Tennant (numit după bunicul său Phyllis Calvert, nepoat a lui Cecilius Calvert, al doilea baron Baltimore). Numele lui provine de la bunica sa, Rebecca Smithson, văduva lui Joshua Hitchling. A urmat școala de gramatică Beverley unde există o placă deasupra uneia dintre intrările în actuala școală, comemorând descoperirea celor două elemente, osmiu și iridiu. A început să studieze medicina la Edinburgh în 1781, dar după câteva luni s-a mutat la Cambridge, unde s-a dedicat botanicii și chimiei. A absolvit medicina la Universitatea din Cambridge în 1796 [5] și, în același timp, a cumpărat o proprietate î, apropiere de Cheddar, unde a efectuat experimente de chimie agricolă. El a fost numit profesor de chimie la Cambridge în 1813, dar a predat un singur curs, fiind ucis lângă Boulogne-sur-Mer de prăbușirea unui pod pe care îl traversa.

În 2006, American Elements a descoperit o nouă tehnologie care permite turnarea unor inele de iridiu fără sudură, pentru utilizarea în nave spațiale și sateliți. În 2016, compania a utilizat aceeași tehnologie pentru a introduce o linie de inele de nuntă din iridiu, comercializate sub marca Smithson Tennant.[6]

  1. ^ Award winners : Copley Medal (în engleză), Societatea Regală din Londra, accesat în  
  2. ^ Smithson Tennant, Brockhaus Enzyklopädie 
  3. ^ a b Smithson Tennant, SNAC, accesat în  
  4. ^ Теннант Смитсон, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  5. ^ Smithson Tennant în Venn, J. & J. A., Alumni Cantabrigienses, Cambridge University Press, 10 volume, 1922–1958.
  6. ^ „Smithson Tennant Announces Precious New Metal for Luxury Jewellery Retailers With a Capsule His & Hers Collection”. prweb.com. . Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]